Ruusuisia unelmia, reipasta arkea. Keltaista taloa asuttavat kuusihenkinen perhe, kaksi kissaa ja koira.

17 helmikuuta 2014

Tee-se-itse muovailuvaha

Lapset saivat joululahjaksi muovailuvahaa, joka harmillisesti kuivui käyttökelvottomaksi muutaman leikkikerran jälkeen. Paketissa oli kuitenkin mukana paljon muovailuvahaleikkeihin sopivia välineitä, joten pitäähän niitä päästä käyttämään. :) Sain ystävältäni muovailuvahaohjeen, jota testasin aamupäivällä. Muut aineet löytyy ihan ruokakaupan hyllyltä, alunaa saa apteekista (on edullista). Jauhoina käytin ihan perus vehnäjauhoja, öljynä auringonkukkaöljyä, mikä tahansa perusöljy käynee. Näin ensikokeilemalla tein vain puolet ohjeen määrästä. 

Play doh muovailuvaha

5dl jauhoja 
2dl suolaa
1,5 rkl alunaa
2 rkl öljyä
5 dl kiehuvaa vettä
elintarvikeväriä

Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy, kiehuva vesi ja elintarvikeväri. Sekoita massa tasaiseksi ja vaivaa kimmoisaksi. Säilyy tiiviisti pakattuna muutaman kuukauden.

Tässä vaiheessa Mipsa halusi keltaista muovailuvahaa, joten seassa näkyy hieman keltaista. Hetken kuluttua hän vaihtoi mielipidettä ja halusikin vihreää. No, sinivihreää siitä tuli, koska vähän humpsahti sinistä runsaasti sekaan. :D Sekoittelin aluksi lusikalla ja sitten vaivasin käsin. Nopeasti tuli valmista.Prismasta löytyi Confetti oy:n pastavärejä. Punaista ei silloin ollut, joten ostin jonkun toisen firman nestemäistä väriä, sitä kokeilen seuraavalla kerralla. Tekovaiheessa jos pastaväriä osuu suoraan iholle, se värjää aika mukavasti... (Saa nähdä milloin lähtee käsistä irti. :P) Mutta valmis muovailuvaha ei värjännyt käsiä eikä alustoja.
Ilo oli suuri kun pääsi taas muovailemaan. Vaha on oikein mukavan tuntuista käsiin ja helposti muovailtavaa. Ei kuulemma pitäisi myöskään kovettua säilytyksessä. Ajattelin kokeilla seuraavaksi sitä punaista ja tiputtaa öljyn sekaan pari tippaa eteeristä öljyä, niin tulee hyväntuoksuistakin muovailuvahasta. :)

Mukavaa maanantaita!

❤: Suvi

5 kommenttia:

  1. Eteerinen öljy on kiva idea! Mä olen tehnyt omaa muovailuvahaa kans, mutta ilman alunaa. Sen sijaan siinä on sitruunahappoa. Ollaan säilytetty jääkaapissa ja se on säilynyt hyvänä tosi kauan. Olen miettinyt tarviiko sitä heittää pois jos näyttää edelleen hyvältä eikä ole tullut mitään outoja hajuja tai hometta, mutta toistaiseksi en ole pois nakannut.Sitruunahappo kai auttaa säilymään, ja saa myös aikaan marjapuuron tuoksua muistuttavan tuoksun :) Värinä olen laittanut jauhemaista elintarvikeväriä, sekä suoraan jauheena että myös nesteeseen liuotettuna.

    VastaaPoista
  2. Tein tänään ohjeenkokoisen satsin muovailuvahaa. Käytin värinä Dr. Öetkerin nestemäistä punaista. Lisäsin lorauksen väriä veden sekaan, vesi värjäytyi tummanpunaiseksi mutta itse vahasta tuli marjapuuronpunaista. Kiva väri. Tekovaiheessa tiputin sekaan pari tippaa eteeristä appelsiiniöljyä. Lapset ei oikein tykänneet hajusta, pitänee kokeilla toista tuoksua seuraavalla kerralla. :) Täällä on omat ja kulmakunnan tenavat urakalla leiponeet muovailuvahakeksejä ja muita taideteoksia, eli hyvää muovailuvahaa tuntuu olevan. :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä! Juuri toissapäivänän heitin pois satsin ällön tahmeaa ja silti murustuvaa kaupan muovailuvahaa.

    VastaaPoista